İletişime Geçin
Sanayi Mahallesi Cahit Dalokay Caddesi No : 29/A Merkez / ELAZIĞ
Benzin
Benzin; yenilenemez enerji kaynaklarından bir tanesi olan, petrolden üretilen bir tür yakıttır. Petrol, kimyasal olarak birtakım işlemlerden geçtikten sonra benzine dönüşür. Bu işlemlerden basitçe bahsetmek gerekirse; petrolün yapısına kimyasal bazı işlemler uygulanarak, fazladan hidrokarbon eklenmesidir.

Benzin; yenilenemez enerji kaynaklarından bir tanesi olan, petrolden üretilen bir tür yakıttır. Petrol, kimyasal olarak birtakım işlemlerden geçtikten sonra benzine dönüşür. Bu işlemlerden basitçe bahsetmek gerekirse; petrolün yapısına kimyasal bazı işlemler uygulanarak, fazladan hidrokarbon eklenmesidir. Ünlü bir kimyager olan Bergius, sentetik olarak kömürden benzin elde etmeyi başarmıştır. Alman kimyagerin kendi yöntemine göre, kömüre uygulanan yüksek basınç ile ortaya 2 farklı yapı çıkmaktadır. Bunlar; Katalitik hidrojenasyon ve sıvı hidrokarbondur.

Bir diğer Alman kimyagerler olan Fritz Fischer ve Hans Tropsch ise; farklı olarak sıvı hidrokarbonu karbonmonoksit ve hidrojenden elde etmişlerdir. Bu birbirinden farklı iki yöntem ile elde edilen yapay benzin, maalesef hem pahalı hem de kalitesizdir. Ancak doğal bileşenler kullanılarak, katalitik veya ısı bozulması ile üretilen benzin, günümüzde kullanılan motorlar için lazım gelen ve üst düzey fayda elde edilen benzindir. Endüstrideki teknolojik gelişmeler, henüz ilk adımlarını atarken, benzin gereksiz atık madde olarak görüldüğü için atılmaktaydı. Ancak motor ve otomobil sanayisinde meydana gelen gelişmeler ve benzinin öneminin anlaşılmasıyla birlikte, benzin kullanılmaya ve büyük değer kazanmaya başlamıştır.

Benzin Özellikleri Nelerdir? Neden Tercih Edilir?

Benzinin kullanılmaya değer olması için, birtakım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özellikler arasından en önemli olanlarından kısaca bahsedecek olursak; öncelikle benzinin farklı ağırlıklar altında iken ve farklı hızlar ile hareket ederken, kesintisiz bir şekilde yanması gerekmektedir. Bunun yanında, çalıştıracağı motoru zorlanmadan, yani her hava koşulunda çalıştırabilmesi ve buharlaşmasının düşük sıcaklıklarda dahi motoru çalıştırabilmesi için, elverişli olması gerekmektedir. Çünkü benzinin kaynama noktası, 32.2 derece ila 210 derece arasında değişiklik göstermektedir. Bu sıcaklık ayarı çok önemlidir. Çünkü benzinin yazın fazla buharlaşmaması ve sıcak hava şartlarında motoru tıkamaması gerekmektedir. Tüm bunların yanında benzinin, deponun iç yüzeyinde de oksijen ile tepkimeye girerek, depo yüzeyinin oksitlenmesine yol açmamalıdır. Benzinin tercih edilmesinin sebeplerinden biri ise; otomobil sanayisinde motora yüksek performans sağlamasıdır.

Benzin Nerelerde Kullanılır?

Benzin, günümüzde en çok içten yanmalı motorlarda kullanılır. Ayrıca organik kimyada da kullanım alanı bulunan benzin, bu alanda çözücü işlevi görür. Çok sık olmasa da bazı özel sobalarda da kullanılmaktadır.

Benzin ile Mazot Arasındaki Fark Nedir?

Mazot veya diğer adıyla motorin, ham petrolden damıtma metoduyla elde edilen bir yakıt türüdür. Petrolden elde edilen 3. ana ürün olan motorin, benzinden 30 yıl sonra Rudolf Diesel tarafından bulunmuş ve dizel motorlarda kullanılmaya başlanmıştır. Benzin ve mazotun ikisi de, otomobil sanayinde araç motorunun çalıştırılmasında kullanılır. Benzinin daha yanıcı bir yakıt olmasından dolayı, benzinli araçlar çok daha sessizdir ve hava şartlarının zor olduğu soğuk günlerde, çok daha kolay çalışırlar. Motorin ise; daha yoğun bir yakıttır ve benzine göre daha ucuzdur. Enerjilerinin fazla olması sebebiyle, benzinli araçlar ile kıyaslandıklarında verim oranları çok daha yüksektir.

Busel Petrol'e Hoşgeldiniz

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz